lauantai 16. syyskuuta 2017

Venesektio

Venesektion suorittaminen 
 
Sairaanhoitaja tekee venesektiot etukäteen sovittuna hoitoaikana Päiväsairaalassa. Toimenpide kestää noin ½ tuntia yleisvoinnista riippuen. Venesektion jälkeen voi olla huimaava olo. Huimauksen ehkäisemiseksi on hyvä juoda pari lasillista vettä tai mehua välittömästi ennen toimenpiteeseen tuloa ja heti toimenpiteen jälkeen korvaamaan menetettyä verimäärää.

Venesektio tehdään vuoteessa makuuasennossa. Käsivarren laskimoon asetetaan neula, jonka kautta lasketaan veripussiin 300–500 ml verta potilaan koosta ja iästä riippuen. Veren valumista veripussiin voit nopeuttaa puristelemalla kättä nyrkkiin.

Neulan poiston jälkeen pistoskohta peitetään sidetaitoksella, jota painetaan hetken napakasti verenvuodon ja mustelman ehkäisemiseksi. Sidosta on hyvä pitää paikallaan pari tuntia, koska verenvuototaipumus voi olla lisääntynyt, vaikka verihiutaleiden määrä olisikin korkea.

Toimenpiteen jälkeen on hyvä levätä hetken vuoteessa, jotta verenkierto ehtii tasaantua. Kovaa fyysistä rasitusta tai urheilusuoritusta ja rankkaa saunomista on syytä välttää toimenpidepäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti