keskiviikko 23. marraskuuta 2016

GFR-arvo

Glomerulusten suodatusnopeus (GFR) arvioituna CKD-EPI-kaavalla (Pt-GFReEPI)


  • Viitearvot 
    • 18–39 v: yli 89 ml/min/1.73 m2
    • 40–49 v: yli 83 ml/min/1.73 m2
    • 50–59 v: yli 77 ml/min/1.73 m2
    • 60–69 v: yli 69 ml/min/1.73 m2
    • 70 v tai yli: yli 59 ml/min/1.73 m2
Munuaisten toimintaa on pitkään mitattu kreatiniinimäärityksellä (ks. «Kreatiniini (P-Krea), mutta nykyään suurin osa laboratorioista ilmoittaa kreatiniinin kylkiäisenä automaattisesti myös GFR-arvon. GFR (= glomerular filtration rate) tarkoittaa glomerulusten eli hiussuonikerästen suodatusnopeutta munuaisissa. Laskukaavalla kreatiniiniarvosta saatu GFR-arvo on tarkempi munuaistoiminnan kuvaaja kuin pelkkä kreatiniini. GFR:lle on useita laskukaavoja, joista CKD-EPI-kaava on paras. Lyhenne tulee sanoista Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration. Henkilön painoa ei tarvitse tietää eikä käyttää laskennassa, koska tulos ilmoitetaan normalisoituna aikuisten keskimääräistä kehon pinta-alaa 1.73 m2 kohti. GFR-kaavaa voidaan käyttää ainoastaan aikuisilla (yli 18-vuotiailla).
GFR-arvoon vaikuttavat samat syyt kuin kreatiniiniinkin. Huononeva munuaistoiminta ilmenee laskukaavasta johtuen kreatiniiniarvon nousuna mutta GFR:n laskuna.
GFR ei sovellu munuaisten äkillisen vajaatoiminnan arviointiin akuuttivaiheessa, mutta GFR-seurannan avulla voidaan ehkäistä sitä. GFR:ää suositellaankin määritettäväksi lääkkeiden käytön aloituksen tai annoksen suurentamisen yhteydessä riskipotilailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti